Att tanka sin bil

Att tanka sin bil
By Lars Eriksson posted May 01, 2013 07:44 pm


Före du åker iväg och tankar bilen måste du ta reda på vilket bränsle du ska tanka med. Med största sannolikhet är det blyfri 95-oktan bensin du ska tanka med. En del bilar går på diesel vilket är en mer oraffinerad produkt än bensin, och lite billigare. Nu för tiden finns det även etanol men vi litar på att du har koll på vad du ska tanka med!

När du kommer till bensinstationen ställer du bilen med tanklocket vänt mot pumparna. Har du ett kontokort, kreditkort eller tankkort sätter du i det i automaten och följer dess instruktioner.

Tanklocket öppnas på olika sätt beroende på vilken bil du kör. Vrid sedan upp locket därunder. När pumpen är redo för tankning låter den lite, och du kan sätta in den i det lilla hålet i bilen. Sätt in pumpen så långt det går. Tryck på handtaget, och bilen tankas.

När tanken är full slutar det automatiskt att pumpa så det kan inte bli överfullt i tanken.

Har du inget kort och väljer att betala i en kassa, går du sedan in i butiken och betalar för din bensin.

Vad händer om jag tankar fel drivmedel?
Om du tankar fel bensin ska inte så mycket hända om det är en någorlunda modern bil. Gamla motorer kan behöva blytillsatsen för att fungera. Man ska dock inte tanka diesel i en bensinbil eller tvärtom… Råkar du tanka fel ska du inte starta bilen. Kontakta direkt en verkstad.


Betalterminal

Dagens bensinpris

Tanklock

Bensinpump

Tankar