Motorolja


Oljan skyddar motorn genom att den smörjer de olika metalldelarna vilket minskar det slitage som annars uppstår när metall nöter mot metall. En motorolja håller också din motor fri från skadliga avfallsämnen, har en kylande effekt och motverkar rost. Motoroljan har också uppgift att motverka små vibrationer och därmed dämpa motorljudet.

Vad händer med motoroljan i motorn?

Alla bilmotorer konsumerar motorolja, även de allra senaste modellerna. Det kan handla om så mycket som 0,5 till 1 liter per 1000 kilometer, beroende på bilmodell och körsätt. När oljenivån sjunker används mer av den motorolja som finns kvar vilket gör att den oljan bryts ned mycket snabbare. Färgen på en motorolja säger egentligen ingenting om dess kvalitet. Den olja som finns i motorn tar upp sotpartiklar och föroreningar och får på så sätt en mörkare färg.

Oljenivån

Motorn förbrukar en viss mängd olja under körning. Oljenivån bör därför kontrolleras med jämna mellanrum. Detta görs med en oljesticka. Dra upp stickan, torka av med en bit papper, sätt ner den i oljetanken och ta upp den igen för avläsning.Källhänvisning

STR Service (2014). Körkortsboken. 25 upplagan. STR: Landskrona.

STR Service (2013). Du och jag i trafiken. 31 upplagan. STR: Landskrona.

Kristiansson, L. & Åhsblom, Å. (2009). Teoriboken. Upplaga 13. Liber: Stockholm